Bra journalistik är inte gratis - många verkar glömma detta

Bra restaurangmat är inte gratis. Bra journalistik är inte heller gratis.

Bra journalistik är inte gratis - många verkar glömma detta

Bra restaurangmat är inte gratis. Bra journalistik är inte heller gratis.

Till er som inte är journalister. Ni som är journalister kan scrolla vidare.

Det här inlägget har ingenting med musik att göra, men nu känner jag att jag vill säga en sak. Som en del vet undervisar jag i journalistik på Södertörns högskola och har själv arbetat som reporter, webbredaktör och chefredaktör, varit fackligt aktiv m.m.

Nu är det inte så att jag är någon sorts allvetande gud men jag känner faktiskt att jag vill säga en sak gällande medias och tidningarnas rapportering som ofta är enkel att klaga på och ja, den är ibland är bristfällig och det finns mycket att ha synpunkter på, men många gnäller loss och glömmer vilka förutsättningar media egentligen har idag. Det är journalisterna som är ute och möter människor i en ofta ganska kall och rå vardag.

En text kan omöjligt vara en hundraprocentig avspegling av verkligheten lika lite som en teckning kan vara det. Det finns nyanser som inte går att fånga i en text. Många klagar (läs: gnäller) på att media hårdvinklar m.m. För det första måste det finnas en vinkel i en text/radioinslag/tv-inslag för att den eller det ska bli intressant. Att ha en vinkel innebär inte att det är en sämre text. Det måste finnas ett perspektiv. Journalistiken arbetar med vissa verktyg, och vinklar är ett av dessa verktyg, men det betyder inte att en vinkel alltid är dåligt. Fundera själv på hur en text eller radioinslag skulle bli om man enbart rapporterade som ett uppslagslexikon. I realiteten skulle det bli ganska tråkigt. Dessutom kan en och samma journalist vinkla en text på ett sätt ena dagen och nästa dag skriva om samma ämne men vinkla texten från andra hållet.

Många blandar även ihop journalister med media. T.ex. ser jag ofta kommentarer som “Den journalisten som skrivit detta är ju rena skämtet!” Tror inte de som kommenterar på detta vis har reflekterat över branschen. Självklart skriver man texter som man tror att många kommer att läsa. Vi journalister vet vilka rubriker som attraherar läsare och vilka som inte gör det. Det handlar inte om att någon enskild journalist är inkompetent utan det handlar om marknaden, intäkter, läsarbeteenden m.m.

Sedan är det så att journalistiken existerar på en kapitalistisk marknad och i en digital kontext där få är villiga att betala för journalistiken. Det säger väl sig självt att tidningar som inte kan gå runt på prenumerationsintäkter blir mer beroende av annonsintäkter och webbtrafik. Tidningar skriver om det folk vill läsa om. Utöver det har journalister ett ansvar för att ge en korrekt och allsidig nyhetsförmedling. Det blir konstigt att klaga på att journalister skriver om ditten och datten utan att reflektera över vilka förutsättningar de har för att utöva sin yrkesroll och vilken marknad de verkar på. Vill man uppmuntra en annan sorts journalistik så föreslår jag att man till att börja med registrerar sig som betalande medlem och börjar betala för journalistik. Bra journalistik är inte gratis, lika lite som en bra restaurangmiddag är gratis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *